Etusivu DUO SUOKAS VASAMA: JUHA TEOS TEKIJÄT PRESSILeevi Madetojan Juha-ooppera monitaiteellisesti ilman laulajia!

Lavalla lausuja Tuukka Vasama ja pianisti Maria Suokas, maalaukset Dmitri Zudov.


"Juha" on kuusihenkisen työryhmän monitaiteellinen näkemys säveltäjä Leevi Madetojan samannimisestä oopperasta, jonka libreton on Juhani Ahon kirjan pohjalta laatinut Aino Ackté. Eri taiteenalojen ammattitaiteilijoista koostuva työryhmä toivoo tuovansa Madetojan aikoinaan ylistetylle mutta sittemmin täysin unhoon jääneelle Juha-oopperalle uutta yleisöä, tunnettuutta ja arvostusta, jota tämä suomalaisen oopperataiteen merkkiteos ansaitsee. Pianistin ja näyttelijä-lausujan lisäksi lavalla ovat myös kuvataiteilijan maalaamat kuusi suurikokoista taulua hänen omakohtaisina tulkintoinaan oopperan kuudesta kohtauksesta, sillä melodraamasovituksessa on otettu kirjaimellisesti Madetojan oopperalleen antama alaotsikko "Opéra in six tableaux".


Lausunta: Tuukka Vasama
Piano: Maria Suokas
Maalaukset: Dmitri Zudov
Libreton sovitus: Suvi Nuotio
Musiikin sovitus: Ilkka Von Boehm
Henkilöohjaus: Marielle Eklund-Vasama
Kokonaisuuden suunnittelu: Maria Suokas ja työryhmä

Kokonaiskesto n. 2h, sis. väliajan.


Lämpimästi tervetuloa esityksiimme!


Konserttikalenteri


Konserttitiedustelut: maria.suokas@gmail.com


Mikä ihmeen melodraama?

Melodraama on taidemusiikin itsenäinen muoto, jossa musiikki kannattelee ja johdattelee lausujan tulkitsemaa tekstiä tilanteesta ja tunnelmasta toiseen. Parhaimmillaan tämä luo kokijalleen hyvin intensiivisen, kokonaisvaltaisen elämyksen. Onnistuneessa melodraamassa sana- tai säveltaidetta ei kumpaakaan alisteta vain palvelemaan toista, vaan ne toimivat tasavertaisina, toisiinsa lomittuen ja toisiaan täydentäen kuin duetossa. Omassa tulkinnassamme kyse on tertsetosta, sillä mukana soi myös kuvataide.Duo Suokas Vasama on pianisti Maria Suokkaan ja näyttelijä-lausuja Tuukka Vasaman melodraama-taidemuodon kehittämiselle pyhitetty lupsakka laboratorio. Taiteilijoiden edellinen yhteinen konserttiprojekti "Ainoani!" esitteli suomalaista melodraamataidetta yli sadan vuoden aikajänteellä.

Tuukka Vasama on musiikkiin erikoistunut näyttelijä, palkittu lausuja ja monipuolinen teatterintekijä. Hänet tunnetaan parhaiten Red Nose Companysta, jonka viimeisin teos ”Aleksis Kivi” toi hänelle Helsingin kaupungin kulttuuripalkinnon ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Vasama on Kajaanin Runoviikon vakiovieras ja lausunnassa häntä kiehtovat poeettisen tekstin tasot ja musiikillisuus.

Maria Suokas on Sibelius-Akatemiasta valmistunut klassinen pianisti, jolle sanataide on aina ollut suuri inspiraationlähde. Hän on suomennuttanut useita melodraamaharvinaisuuksia Franz Lisztiltä ja Jean Sibeliukselta ja ensiesittänyt nämä teokset suomeksi. Hän on ensiesittänyt myös uusia, suomalaisilta nykysäveltäjiltä tilaamiaan melodraamateoksia. Suokas nauttii erivivahteisen kamarimusiikkitoiminnan lisäksi myös solistisen pianomusiikin esittämisestä.

Dmitri Zudov on helsinkiläinen kuvataiteilija, taideopettaja ja taidehistorian luennoitsija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi moskovalaisesta Surikov-instituutista. Perinteisen näyttelytoiminnan lisäksi Zudov on innostunut yhdistämään maalausprojekteihinsa kokeellisia performansseja sekä reaaliaikaista yhteistyötä ammattimuusikoiden ja muiden taiteenlajien ammattilaisten kanssa.

Suvi Nuotio on filosofian maisteri ja sanataiteen ammattilainen, joka etsiytyy usein vuorovaikutukseen muiden taiteenlajien kanssa. Niin kirjoittajana, dramatisoijana kuin suomentajanakin hän on erikoistunut etenkin musiikin kanssa esitettäviin teksteihin. Innostus eri taiteenlajeja kohtaan on vienyt Nuotion itsensäkin esiintymislavoille, tarinallisten esitelmien pariin.

Ilkka von Boehm on monipuolinen säveltäjä, jonka tuotantoon sisältyy orkesteriteoksia, konserttoja, vokaalimusiikkia ja kamarimusiikkia. Hänen teostensa viimeaikaisista esityksistä mainittakoon Tapiola-sinfoniettan esittämä orkesteriteos ”Fortress of Shadows” (2019) ja Lauri Sallisen ja Dala-sinfoniettan esittämä klarinettikonsertto ”Katabasis” (2022). Duo Suokas Vasaman aiempaan projektiin, ”Ainoani!” -konserttikokonaisuuteen, von Boehm sävelsi melodraaman ”Kultaraha” (2015).

Marielle Eklund-Vasama on valmistunut ohjaajaksi Teatterikorkeakoulusta 2008. Hän on opiskellut myös Tukholman oopperakorkeakoulussa. Hän on toiminut freelancerohjaajana ja -käsikirjoittajana laitosteattereissa, vapaissa ryhmissä ja radiossa sekä ollut kiinnitettynä ohjaajana Kouvolan ja Kotkan kaupunginteattereissa. Eklund-Vasama on erikoistunut musiikkiteatteriin, ja hän on ohjannut myös oopperoita. Hänen teoksiaan on esitetty useilla eri festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.Haluamme kiittää seuraavia tahoja niiden konserttiprojektillemme suomastaan tuesta: SKR Uudenmaan rahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Helsingin Musiikkitalon säätiö, Niilo Helanderin säätiö, Taike, Oskar Öflundin säätiö, Pro Musica säätiö, Helsingin Konservatorio, Esitystaiteen Seura.