Etusivu DUO SUOKAS VASAMA: JUHA TEOS TEKIJÄT PRESSI


Tekijät


Duo Suokas Vasama on pianisti Maria Suokkaan ja näyttelijä-lausuja Tuukka Vasaman melodraama-taidemuodon kehittämiselle pyhitetty lupsakka laboratorio. Taiteilijoiden edellinen yhteinen konserttiprojekti "Ainoani!" esitteli suomalaista melodraamataidetta yli sadan vuoden aikajänteellä.


Juha-työryhmä: Ilkka von Boehm (musiikin sovittaja), Maria Suokas (pianisti), Marielle Eklund-Vasama (henkilöohjaaja), Suvi Nuotio (libreton sovittaja), Tuukka Vasama (lausuja), Dmitri Zudov (kuvataiteilija).

Kuva: Ilmo RantaTuukka Vasama on musiikkiin erikoistunut näyttelijä, palkittu lausuja ja monipuolinen teatterintekijä. Hänet tunnetaan parhaiten Red Nose Companysta, jonka viimeisin teos ”Aleksis Kivi” toi hänelle Helsingin kaupungin kulttuuripalkinnon ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Vasama on Kajaanin Runoviikon vakiovieras ja lausunnassa häntä kiehtovat poeettisen tekstin tasot ja musiikillisuus.

Maria Suokas on Sibelius-Akatemiasta valmistunut klassinen pianisti, jolle sanataide on aina ollut suuri inspiraationlähde. Hän on suomennuttanut useita melodraamaharvinaisuuksia Franz Lisztiltä ja Jean Sibeliukselta ja ensiesittänyt nämä teokset suomeksi. Hän on ensiesittänyt myös uusia, suomalaisilta nykysäveltäjiltä tilaamiaan melodraamateoksia. Suokas nauttii erivivahteisen kamarimusiikkitoiminnan lisäksi myös solistisen pianomusiikin esittämisestä.

Dmitri Zudov on helsinkiläinen kuvataiteilija, taideopettaja ja taidehistorian luennoitsija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi moskovalaisesta Surikov-instituutista. Perinteisen näyttelytoiminnan lisäksi Zudov on innostunut yhdistämään maalausprojekteihinsa kokeellisia performansseja sekä reaaliaikaista yhteistyötä ammattimuusikoiden ja muiden taiteenlajien ammattilaisten kanssa.

Suvi Nuotio on filosofian maisteri ja sanataiteen ammattilainen, joka etsiytyy usein vuorovaikutukseen muiden taiteenlajien kanssa. Niin kirjoittajana, dramatisoijana kuin suomentajanakin hän on erikoistunut etenkin musiikin kanssa esitettäviin teksteihin. Innostus eri taiteenlajeja kohtaan on vienyt Nuotion itsensäkin esiintymislavoille, tarinallisten esitelmien pariin.

Ilkka von Boehm on monipuolinen säveltäjä, jonka tuotantoon sisältyy orkesteriteoksia, konserttoja, vokaalimusiikkia ja kamarimusiikkia. Hänen teostensa viimeaikaisista esityksistä mainittakoon Tapiola-sinfoniettan esittämä orkesteriteos ”Fortress of Shadows” (2019) ja Lauri Sallisen ja Dala-sinfoniettan esittämä klarinettikonsertto ”Katabasis” (2022). Duo Suokas Vasaman aiempaan projektiin, ”Ainoani!” -konserttikokonaisuuteen, von Boehm sävelsi melodraaman ”Kultaraha” (2015).

Marielle Eklund-Vasama on valmistunut ohjaajaksi Teatterikorkeakoulusta 2008. Hän on opiskellut myös Tukholman oopperakorkeakoulussa. Hän on toiminut freelancerohjaajana ja -käsikirjoittajana laitosteattereissa, vapaissa ryhmissä ja radiossa sekä ollut kiinnitettynä ohjaajana Kouvolan ja Kotkan kaupunginteattereissa. Eklund-Vasama on erikoistunut musiikkiteatteriin, ja hän on ohjannut myös oopperoita. Hänen teoksiaan on esitetty useilla eri festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.